SAMLA STAMCELLER VID FÖDSELN

I samarbete med Cellaviva

Visst är en förlossning cool! Förutom att få komma hem med en ny familjemedlem så fanns det något mer att se fram emot den 30e september, nämligen att få samla in stamceller!

Ni är många som undrat över den där lådan jag hade hemma i drygt två månader, redo för förlossningen, så jag tänkte summera lite här i ett blogginlägg istället.

Men till att börja med då? Vad är stamceller? Jo, alla celler kommer ifrån en enda stamcell.

”Stamceller är omogna celler som inte ännu har specialiserat sig. De är unika eftersom de kan reproducera sig själva genom delning, samtidigt som de genererar fler specialiserade och mogna celler. Genom att reproducera sig själva behåller de sitt omogna tillstånd och nivån av stamceller i kroppen. Det här är en viktig funktion eftersom en specialiserad cell inte kan gå tillbaka i mognaden på egen hand.

Det finns mer än 10 000 miljarder celler i en vuxen kropp. Alla har bildats från en enda stamcell – det befruktade ägget. Under befruktningen smälter könscellerna ihop i en stamcell som omedelbart börjar att dela sig och bli fler. När cellerna delar sig blir de också mer specialiserade, de differentierar sig. Differentiering ger celler vissa egenskaper, t ex om cellen ska bli en röd eller vit blodkropp eller om det kommer att bli en ben- eller muskelcell.”

Läs mer på Cellavivas hemsida här: https://cellaviva.se/vad-ar-en-stamcell/

Det var nu ca tre år sedan jag hörde om Cellaviva första gången och tyckte det lät lite som tech från rymden och blev så tagen av det att jag satte mig och läste på utan att ens vara gravid själv haha.

”Idag används stamceller från navelsträng i standarsbehandling för över 80 svåra sjukdomar, som leukemi och sällsynta ärftliga blodsjukdomar. Omkring 50 000 navelsträngsblodtransplantationer har genomförts i världen. Internationellt har familjer erbjudits möjlighet att spara stamceller i samband med förlossningen, under lång tid. Men 2006 existerade det inte i Sverige, den enda lösningen för Mathias var att samla in och spara stamceller själv.” – cellaviva.se

Såhär gick det till:

När det var dags att åka in till förlossningen tog vi med oss en liten låda vi fått hem i förväg som sedan användes för att samla in stamcellerna. Tobias ringde ett journummer i taxin och meddelade dem senare igen när jag var helt öppen, dvs. 10 cm.

Då kom de in till sjukhuset och som tur var fick de jobba på i lugn och ro som vanligt trots corona. Vi var lite oroliga för det först, men även om de inte hade varit välkomna så hade de löst det med sin ambulans och haft den utanför, så det kändes superbra.

Vi hade tänkt på om det skulle kännas stressigt att behöva tänka på insamlingen mitt inne i allt nytt och vad det innebär första minuterna med en nyfödd på bröstet, men vi märkte inte av dem alls och var helt inne i vår egna bubbla haha.

Man får själv välja när insamlingen skal göras och själv valde jag efter ca 3 minuter. Då fick de en bit av navelsträngen, samlade in lite blod och tog två blodrör från mig också. Därefter tar det några veckor innan man vet hur insamlingen gick, men redan nu vet vi att blodinsamlingen blev lyckad och nu inväntar vi bara navelanalysen. Så spännande!

På ca 3 minuter samlade dem alltså in allt de behövde på plats. Så himla smidigt och framförallt COOLT! Snacka om att ta vara på en restprodukt!

En biologisk backup helt enkelt, där över 75% chans att stamcellerna går att använda inom familjen.

Betalning:

På hemsidan kan man själv välja mellan olika paket som blod + vävnad, bara vävnad eller bara blod och kan betalas per månad eller som en klumpsumma. Man kan även välja mellan 10 eller 20 års förvaring alternativt på månadsbasis. Mer om priser HÄR.

Läs läs läs! Det finns massor att lära om stamceller och mer information hittar ni på Cellavivas hemsida > här <, så ta er tid och spana in dem om ni nu har chansen för en biologisk backup, så ska jag ta hand om min lilla parvel som ligger och flurar här bredvid i sängen.

kram!

Write a comment