SAFFRANSBULLAR – RECEPT


Alltså sedan jag träffade Lisa Abefelt har jag varit förälskad i detta recept på saffransbullar och jag kommer nog aldrig i hela mitt liv baka tråkiga slentrian lussekatter som alltid smakar törrt o tråkigt. Så är du en av dem så föreslår jag att du idag testar på detta istället! Tyvärr blev de inte i närheten av lika goda som förra året då jag idag är i Abu Dhabi och 1. inte har en aning om vad saker heter på engelska och 2. de har nog inte ens allt man behöver och 3. Jag har verkligen inte allt jag behöver haha.

MEN. Ni kan ju få det riktiga receptet som jag fått från hennes blogg så kan ni få er ett gott skratt på vägen åt mina?

Det riktiga receptet hittar ni HÄR


Du behöver:

 • 50 g jäst
 • 5 dl mjölk 3%
 • 150 g smör
 • 250 g vanilj kesella
 • 2 dl strösocker
 • 1 g saffran (2 kuvert)
 • 1 tsk salt
 • 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
 • riven vit choklad efter smak

(Att ha i vanlijkesella är verkligen livet och tyvärr hade dem inte det här så jag fick använda trött créme fraiche. Sen hade dem inte vanlig hederlig svensk tråkig jäst heller utan här har dem bara cooola jäster och typ 10 olika sorter som jag aldrig sett förr så det blev minst sagt en utmaning haha)


Hur gör man? Jo,
 1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
 2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
 3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
 4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
 5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
 6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
 7. Kavla ut degen
 8. Blanda I hop smör och socker ca 200g smör och 2dl socker
 9. Bred på degen
 10. Riv på vit choklad och se bilder hur du viker / Flätar bullarna.
 11. Låt jäsa igen i ca 40-50 min
 12. Grädda sedan i ugnen på 225 grader 5-8 minuter
 13. Koka en dl socker och 1dl vatten tills sockret löst sig pensla bullarna med detta och doppa / häll sedan på/I strösocker(hade ingen kavel heller så herregud vad dem blev stora! Men, kavla ut degen, blanda ihop 200g smör + 1dl socker och bre på allt! Sen river du över vit choklad. Därefter viker du ihop delarna mot mitten så de blir som lager)


Ser ni hur fail de är? Tur man kan rädda upp dem genom att senare DRÄNKA dem i sockerlag och socker så frukta ikke)

Sockerlag gör du genom att koka 2dl vatten med 1dl socker

Aaaand done! Men som sagt, jag skulle rekkomendera att ni kikar över på Lisas blogg istället.

4 kommentarer

 1. Men herre vad gott! Blev verkligen så sugen på att baka nu =)

 2. Ser jättegoda ut! Måste testa receptet! 😃

Write a comment